Zijn er vragen of heeft u hulp nodig? Neem contact op

Het kan ook zijn dat een deel van de uitdagingen zich in je hoofd of in je hart afspelen. Al onze behandelaars hebben kennis van en ervaring met de specifieke problemen en aandoeningen van mensen met een verstandelijke beperking. Zo kunnen zij jou helpen met toegankelijke therapieën en een warme benadering.

Misschien is het moeilijk voor je om de wereld om je heen te begrijpen. Je plek erin te vinden. Misschien vind je het accepteren van je beperkingen lastig of heb je een trauma te verwerken. Wij kunnen je leren daar mee om te gaan. Al onze deskundige behandelaars hebben de kennis en ervaring om jou optimaal te kunnen ondersteunen. 

Therapieën 

Er zijn veel verschillende manieren om met je gevoelens en gedachtes aan de slag te gaan. Hieronder een kleine greep uit ons aanbod binnen deze categorie: 

Drama-spel 

Het gaat niet zo goed met je. Je kunt eigenlijk niet goed uitleggen wat er aan de hand is, of wilt dat liever niet doen, maar je wilt je wel graag beter voelen. Dan kan drama- of speltherapie je helpen! Want je hoeft niet te praten, je kunt ook dingen doen. Spelen, doen alsof, zingen of dansen. Net wat bij jou past. Je leert jezelf op een andere manier te uiten en hoe je anders met moeilijke situaties om kunt gaan. Wil jij weer beter in je vel komen te zitten? Wij staan voor je klaar!  

Bij drama- en speltherapie vindt de therapie plaats in een spelkamer. De spelkamer is een plek waar alles mogelijk is. Hier kan en mag je alles zijn wat je wilt. Er is ruimte voor fantasie en de therapeut vindt niets gek of raar. Zo kun jij je veilig en vrij voelen om via het spel je gevoelens en gedachten te uiten. Daarvoor hoef je dus niet altijd te praten, als je dat niet fijn vindt. Spel en drama kunnen een manier zijn om je verhaal op een andere wijze, in een andere taal te vertellen. Door situaties uit te beelden, of na te spelen kan je op een andere manier uiting geven aan wat jou bezighoudt. De therapeut begeleidt je, door mee te spelen, verbanden te leggen of te verwoorden wat er gespeeld of uitgebeeld wordt. Zo helpt de therapeut jou om jezelf, de anderen en de wereld om je heen beter te begrijpen.  

Door spel kun je dingen verwerken of samen oefenen met het aanleren van ander en nieuw, helpend gedrag. Als het nodig is, worden je ouders/verzorgers hier ook bij betrokken. Altijd alleen op een manier die voor jou veilig voelt. Deze therapie is afgestemd op jouw belevingswereld, jij staat hier altijd volledig in je eigen kracht!  

 

Psychomotorische Therapie  

Wat een moeilijk woord hé? Daarom zeggen wij vaak PMT. PMT kan je helpen als je niet zo lekker in je vel zit. Deze behandeling is voor iedereen die zich beter wilt voelen in zijn eigen lijf en bewust wil worden van de signalen ervan. Want waar het soms moeilijk is om te benoemen wat er in je om gaat omdat je het bijvoorbeeld zelf nog niet precies weet, is je lichaam vaak al een stukje verder. Het geeft allerlei signalen af; positieve zoals een fijn gevoel, of negatieve in de vorm van spanning of zelfs ''onverklaarbare'' fysieke klachten. Deze signalen worden ook onbewust weergegeven in je lichaamshouding en je gedrag/reacties. Iets waar anderen weer op reageren. Die effecten zijn niet altijd even wenselijk! 

Het doel van de therapie is je leren begrijpen wat je denkt, hoe je je voelt en hoe je reageert op anderen en de wereld om je heen. Die dingen hebben namelijk veel met elkaar te maken.  PMT helpt je onderzoeken wat bepaalde gebeurtenissen met jou en je lijf doen en of de reactie die je erop hebt je helpt. Want waar sommige reacties je helpen, doen anderen dat ook absoluut niet. Samen met de therapeut ga je op zoek naar een reactie die jou wel helpt en die écht bij jou past. Deze oefenen we met activiteiten. Meestal zijn deze activiteiten gericht op beweging en op jouw lichaam. Want de uitspraak ‘lekker in je vel zitten’ is er niet voor niets!  

Als je weet wat voor jou werkt en je dit veilig hebt kunnen oefenen bij PMT, dan kan het je ook helpen op andere plekken. Bijvoorbeeld in een situatie thuis, op school of op werk; je weet nu welke reactie helpend is en welke niet en kunt hier keuzes in gaan maken. Daardoor kun je beter omgaan met wat er gebeurt en heb je minder problemen. Vaak voel je je dan weer een stuk prettiger in je lijf en je leven! 

 

Psycho-educatie 

Psycho-educatie is een vorm van behandeling waarbij informatie en voorlichting wordt gegeven over (psychische) uitdagingen en problemen. Dat kan gegeven worden aan jou, je ouder(s)/verzorger(s), maar ook bijvoorbeeld aan begeleiders, leerkrachten of werkgevers. Het is bedoeld voor iedereen die wil begrijpen wat er aan de hand is, die graag meer informatie willen over de bestaande problemen en de behoefte hebben aan adviezen voor hoe je er het best mee om kunt gaan. Hierdoor ontstaat meer inzicht, met als gevolg ruimte voor acceptatie en eventueel verandering. Psycho-educatie is dus eigenlijk gewoon een moeilijk woord voor informatie en uitleg krijgen, voor mensen dingen helpen te begrijpen. Zo, weer wat geleerd!  En dat is nu precies waar psycho-educatie om draait. Begrijpen en begrip.  

 

Dier-ondersteunende therapie  

Deze bijzondere therapie wordt vaak gebruikt voor mensen met een verstandelijke beperking voor wie de wereld moeilijk te begrijpen is en/of die contact met andere mensen soms lastig vinden. Herken je dat? Bij dierondersteunde therapie (DOT) helpen dieren jou met het omgaan met die gekke wereld, uitdagende mensen en je eigen gecompliceerde gevoelens, maar ze helpen je bijvoorbeeld ook om nieuwe dingen te leren of kunnen je troosten wanneer niemand anders dat kan. Een dier veroordeelt niet, bij elkaar zijn jullie veilig. Samen kunnen jullie de wereld aan! 

In samenwerking met stichting Contacthond zetten wij bij Calidus speciaal opgeleide honden in als extra ondersteuner tijdens therapiesessies, als toevoeging op bestaande behandelingen zoals spel- of psychomotorische therapie. We hebben gemerkt dat de inzet van deze zogenaamde ‘therapiehonden’ verschillende therapievormen krachtiger maakt. 

Honden zijn knuffelbaar, grappig, trouw, spannend op een fijne manier en vooral héérlijk speels. Wat je geeft, krijg je meteen teruggekaatst in het gedrag van de hond. Dat biedt stof tot nadenken. Er ontstaat hoe dan ook contact. Die opening gebruikt de begeleidende therapeut om verder uit te bouwen. 

Allerhande situaties kunnen met honden geoefend worden. Bijvoorbeeld contact leggen en contact aangaan. Via de hond maak je immers makkelijker contact met andere mensen. Je leert ook met meer geduld en overleg met anderen samen te werken. Duidelijk communiceren, zeggen wat je wilt en wat je bedoelt. Dat heeft een hond ook van je nodig. Maar ook ervaren en leren dat het uitmaakt hoe je iets zegt. Wat het effect is van je stem, je gedrag, je houding op het gedrag van de hond.  Je leert welke aanpak het beste werkt en ontdekt dat je zelf invloed hebt op hoe anderen je ervaren. Je leert dat je om hulp kunt vragen en dat je die dan ook krijgt. Dat geeft vertrouwen. In jezelf, maar ook in anderen. En natuurlijk kun je met honden ook gewoon leuk spelen. Het is een lieve vriend die je onder alle omstandigheden trouw blijft. Die niet boos op je wordt, of je afwijst. Of je raar of onaardig vindt. De relatie komt nooit onder druk te staan. Daarom werkt therapie met honden zo goed. Een hond houdt onvoorwaardelijk van je, als jij dat ook van hem of haar doet. Vertrouwd, veilig en goed gezelschap! 

 

Mediatietherapie 

Mediatie betekent letterlijk ‘tussenkomst’. Dat betekent dat bij deze 'behandeling’ het niet jij, maar de mensen die voor jou belangrijk zijn die gesprekken krijgen bij een behandelaar. Door deze mensen in de omgeving handvatten te bieden hoe zij het beste met jou om kunnen gaan, zal jij ook minder last krijgen van problemen. Met als doel het verbeteren van de situatie voor iedereen.  

 

EMDR-therapie 

EMDR, kort voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een manier van therapie voor mensen die iets heel heftigs hebben meegemaakt en daar veel last van houden. Denk bijvoorbeeld aan een ongeluk, pesten, of een situatie waarin je je heel onveilig hebt gevoeld. Misschien merk je dat je je vaak verdrietig of boos voelt zonder duidelijke reden, slaapproblemen zoals nachtmerries hebt, moe bent, veel piekert, snel schrikt, je moeilijk kan concentreren, en/of steeds moet terugdenken aan de nare gebeurtenis. Door middel van deze traumatherapie kun je de ingrijpende gebeurtenis eindelijk gaan verwerken en kun je weer wat losser door het leven gaan. 

Tijdens de behandeling leer je de gebeurtenis te verwerken. Dat gebeurt door aan de gebeurtenis terug te denken terwijl je tegelijkertijd wordt afgeleid. De therapeut helpt je hierbij. Het klinkt misschien een beetje gek, maar uit onderzoek blijkt dat deze manier je helpt om op een minder vervelende manier aan de gebeurtenis terug te denken. Je zult merken dat je er minder vaak aan hoeft te denken, en dat wanneer het wel nog in je gedachten op komt, dit minder naar voor je is.  

De therapeut is een veilig persoon om mee te praten en zal jou vertrouwen nooit breken. Met de warme begeleiding van de therapeut kun je dingen gaan verwerken en daarmee ademruimte voor jezelf creëren. En zo kom je al snel een stukje lichter in het leven te staan. 

 

Mindfullness 

Misschien heb jij last van somberheid, stress, voel je je onrustig, pieker je veel of slaap je slecht. Dan kan het je helpen om te leren hoe je rustiger kan worden in jouw hoofd – om te ontspannen. Bij Mindfulness leer je verschillende oefeningen die je hierbij helpen! 

Sommige oefeningen die je leert kun je zittend doen, en bij anderen loop je of ben je in beweging. Je traint in alle gevallen je aandacht om meer te focussen op wat er op dit moment gebeurt, in plaats van deze te richten op dingen die vroeger zijn gebeurd of die misschien nog zouden kunnen gebeuren. Je angst en onrust maken zo plaats voor ruimte, leefruimte. Klinkt fijn, toch? 

 

Oplossingsgerichte technieken 

Vaak richten we ons op de problemen die we hebben in ons leven. Bij oplossingsgerichte therapie kijk je juist naar de dingen die wel goed gaan. In welke situaties heb jij geen of minder last van jouw problemen? Hoe komt dat en kun je dat gebruiken in andere situaties? Samen wordt gekeken waar jij goed in bent en waar jij je goed bij voelt, zodat je leert hoe je dit kan gebruiken waardoor je minder last krijgt van je problemen. Positief biedt perspectief!  

 

Cognitieve gedragstherapie 

Bij Cognitieve Gedragstherapeutische technieken (CGT) krijg je uitleg over wat je denkt (gedachten), wat je voelt (gevoelens) en hoe je doet (gedrag). Die hebben namelijk héél veel met elkaar te maken!  

De behandelaar kijkt samen met jou naar situaties die lastig voor je zijn. Door te oefenen met anders denken en anders doen, zul je merken dat je minder last van jouw problemen krijgt, je er anders over voelt. Daarbij leer je hoe je zelf op een helpende manier met zulke situaties om kunt gaan. Samen zetten we je weer terug in je eigen kracht! 

Meer vragen?

Heb je vragen of wil je weten hoe Calidus jou kan ondersteunen? Neem contact op met onze afdeling Zorgbemiddeling. Onze betrokken en professionele medewerkers helpen je graag verder!