Zijn er vragen of heeft u hulp nodig? Neem contact op

Families, ze zijn niet altijd makkelijk, hé? Met een verstandelijke beperking komen daar nog weer unieke uitdagingen bij. Het team van Calidus kan jullie daarbij ondersteunen met passende hulp en behandelingen voor het héle gezin samen. Zo ontstaat er weer een fijne thuissituatie en gezinsdynamiek.

Therapieën 

Gezinsbehandelaren kunnen je ondersteunen in jouw thuissituatie en gezinsdynamiek. Met de kennis, kunde en vooral de kracht om uitdagingen van verschillende perspectieven te bekijken en benaderen, bijvoorbeeld vanuit jou én vanuit je ouders/verzorgers hun oogpunt, helpen ze jullie weer nader tot elkaar te brengen.  

Samen vinden jullie persoonlijke antwoorden op opvoedvraagstukken en passende oplossingen voor problemen. Op die manier kan er gewerkt worden aan een sfeer in huis waarin iedereen zich kan ontwikkelen en (op)groeien, zich geliefd en veilig voelt.  

 

Gehechtheidsbevorderende therapie 

Bij gehechtheidsbevorderende therapie ga je werken aan de band tussen jou en je ouder(s)/verzorger(s). Het van elkaar houden, dat zit wel snor. Ook al voelt het soms niet helemaal zo omdat de communicatie tussen jullie niet altijd even soepeltjes verloopt. Daarom focussen wij op hoe jullie je beter naar elkaar kunnen uiten, beter naar elkaar kunnen luisteren en elkaar zo vooral beter kunnen begrijpen.  

Soms ga je hierbij ook verschillende speelse activiteiten doen samen met je ouder(s) en de therapeut. Hierin kun je namelijk veel van jezelf en je gevoelens laten zien en makkelijker leren hoe je op elkaar kunt reageren. Het kan ook zijn dat er bijvoorbeeld video’s van jouw en je ouders/verzorgers worden gemaakt, die daarna samen worden teruggekeken zodat jullie achteraf terug kunnen zien hoe iedereen met elkaar omging.  

Samen komen, samen werken, en zo samen één gezin zijn.  

 

Systeemtherapie 

Systeemtherapie lijkt misschien een moeilijk woord, maar dat valt eigenlijk wel mee. Kort uitgelegd is het een vorm van behandeling waarbij de aandacht niet zozeer op één persoon is gericht, zoals op jou alleen, maar op wat zich afspeelt tussen mensen in een systeem. Jijzelf en je andere gezinsleden bijvoorbeeld, met elkaar zijn jullie een ‘systeem’.  

Bij systeemtherapie wordt dan onderzocht welke patronen en regels zich voordoen in jullie systeem. Hoe jullie met elkaar omgaan, de interacties tussen verschillende personen, dat wordt allemaal door de therapeut geobserveerd, geanalyseerd en inzichtelijk gemaakt. Daarna gaan jullie samen met de therapeut werken aan de patronen en interacties die nog niet zo lekker lopen. Deze stukken oplossen zorgt ervoor dat de positieve krachten die zo'n systeem met zich mee kan brengen weer beschikbaar komt voor jullie en ontstaat er meer onderling begrip. Jullie worden weer een team!  

Systeemtherapie is een goede keuze als de problemen die je ervaart zich met name afspelen in je relaties met anderen, of wanneer jouw problemen moeilijkheden geven in de omgeving/een systeem of beïnvloed worden door de omgeving/een systeem. Door samen met jou en de andere mensen die onderdeel zijn van je systemen gesprekken te voeren, leren jullie elkaar beter begrijpen en op een positievere manier met elkaar communiceren.  

 

Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG) 

Soms voelt het thuis niet helemaal fijn meer. Er is bijvoorbeeld ruzie of je voelt je niet begrepen. Ook je ouders voelen dat het niet lekker gaat, maar hoe lossen jullie het op? De problemen kunnen uitlopend zijn en te maken hebben met jezelf, je ouders, en/of kwesties van buitenaf. Door de intensiteit en complexiteit is het voor jullie als gezin zelf, die het doorvoelen en doorleven, soms moeilijk om grip te krijgen op de situatie. Dan kan er iemand van ons team gezinsbehandelaren bij jullie langs komen om mee te kijken. Zij kunnen jullie overzicht en inzicht geven, helpen samen oplossingen te bedenken, en jullie vervolgens ondersteunen bij het vinden van een nieuwe balans. 

Wij bieden ondersteuning op maat, passend voor jullie unieke gezin. Het doel is om jullie weer zelfredzaam en als een team te doen laten samenkomen. Vaak komt iemand een of twee keer per week bij jullie thuis. Er wordt daarbij zowel aan jou als aan jouw ouders gevraagd wat jullie goed en minder goed vinden gaan. Daarna wordt er een plan gemaakt om de goede dingen vast te houden en om te zorgen dat de minder goede dingen weg kunnen gaan. Wat dat inhoudt is voor ieder gezin anders. Bij het vormen van een behandelplan wordt gekeken naar de eigen kracht van jullie gezin en naar het sociale netwerk om jullie heen. Naar elkaar omzien, elkaar (onder)steunen, dat maakt vaak net het verschil. We doen het samen! 

Meer vragen?

Heb je vragen of wil je weten hoe Calidus jou kan ondersteunen? Neem contact op met onze afdeling Zorgbemiddeling. Onze betrokken en professionele medewerkers helpen je graag verder!