Iedereen is uniek, elke situatie is anders, dus ook iedere zorgvraag staat op zichzelf. Maar bij welke instantie kun jij nu terecht om de specifieke ondersteuning die jij of jouw geliefde nodig heeft aan te vragen?
Heb jij of jouw geliefde zorg nodig? Dan wil je dit goed regelen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Met deze informatie willen we jullie een handje helpen in dat proces. Laten we bij het begin beginnen; de zorgindicatie.
Hoe krijg ik een zorgindicatie?
Is er langdurige (3 maanden of meer) zorg nodig, dan heb je een zorgindicatie nodig. Hiervoor doe je een aanvraag bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ stelt de zorgbehoefte vast en vertaalt die in een indicatie en zorgzwaartepakket (ZZP). Hierin staat precies omschreven waar iemand recht op heeft en waaraan de zorg moet voldoen. Bij veel organisaties is deze indicatie een vereiste om uitgebreide zorg te kunnen ontvangen.
Je kan de indicatie aanvraag ook via je huisarts of wijkverpleegkundige doen, of overwegen een cliëntondersteuner in te schakelen. Zij kunnen je helpen bij het aanvraagproces, bij het verzamelen van de benodigde documenten, en zullen ervoor zorgen dat je alle benodigde ondersteuning krijgen.
Waar vraag ik mijn zorg aan?
In Nederland is deze zorglevering in drie categorieën onderverdeeld, ieder met hun eigen organisaties, systemen en mogelijkheden. Hieronder leggen we deze kort en bondig uit zodat jij gericht aan de slag kan met je zorgaanvraag.
Als je door een lichamelijke ziekte veel medische of verpleegkundige zorg nodig heeft, dan regel je dit via uw huisarts of specialist. Je kunt ook zelf contact opnemen met je zorgverzekeraar. Deze zorg wordt vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet, zelfs als je dag en nacht medische zorg nodig heeft.
Andere zorg en ondersteuning, zoals bijvoorbeeld hulp voor een kind wanneer deze een ontwikkelingsachterstand heeft (via de Jeugdwet), of als je met psychische problemen kampt, kan worden aangevraagd via de gemeente.
Als jij of je naaste heel veel zorg nodig heeft en de ondersteuning van de zorgverzekeraar en/of de gemeente is niet meer genoeg. Er moet dag en nacht iemand bij zijn, anders kan er iets ernstig misgaan, en dit zal zijn, haar of diens hele leven nodig blijven. Dan kan er misschien zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz) worden aangevraagd. Dit wordt door de CIZ onderzocht wanneer zij de zorgindicatie vaststellen.
Soms is het meteen duidelijk waar jullie moeten zijn, maar dat is niet altijd zo. Laat dat je niet onzeker maken; iedereen in Nederland kan zorg krijgen wanneer dat nodig is. Samen ontdekken we wat er nodig is en via welke organisatie.