Zijn er problemen met horen of spreken? Wij verstaan jullie kind! Calidus kan het communiceren makkelijker te maken. Door de inzet van verschillende behandelingen en passende hulpmiddelen helpen onze experts jullie kind om weer verbinding te maken. Samen vinden we jullie kinds stem en taal!
Therapieën voor jeugdzorg (VG)
Bij Calidus vinden we dat ieder kind het verdient om gezien en gehoord te worden. Met de juiste ondersteuning en hulpmiddelen helpen we jullie kind om zich beter en duidelijker te kunnen uitdrukken. Hieronder vinden jullie een greep uit ons brede aanbod.
Logopedie
Logopedie is een vorm van zorg die kan helpen wanneer jullie kind problemen ervaart met stem, spraak, taal, gehoor en/of slikken (eten en drinken). Al deze onderdelen zijn nauw met elkaar verbonden en samen vormen ze een belangrijk deel van hoe jullie kind communiceert met de wereld. Onze logopedisten ondersteunen hen daarbij op een warme, speelse en professionele manier.
De behandeling kan klachten verlichten, verminderen of zelfs volledig wegnemen. Samen oefenen, samen ontdekken, samen werken: met elkaar kunnen we jullie kind helpen zich beter te uiten en zelfverzekerder te voelen.
Ons team van professionele logopedisten biedt ondersteuning bij o.a. vertraagde taal- of spraakontwikkeling, (aangeboren of verworven) slechthorendheid, doofheid, eet- en drinkproblemen, communicatieproblemen die samenhangen met autisme of sensorische informatieverwerking, Totale Communicatie, preverbale logopedie en schisisbehandeling. Indien van toegevoegde waarde, zetten we ook Dierondersteunde Therapie (DOT) in om de communicatieve ontwikkeling te stimuleren.
Soms is samenwerking met andere disciplines wenselijk—denk aan een fysiotherapeut, arts of onderwijsspecialist. Ons team werkt graag samen, zodat jullie kind op alle fronten passende en afgestemde zorg ontvangt.
Ondersteunde Communicatie (OC)
Ondersteunde Communicatie (OC) omvat het gebruik van verschillende communicatievormen en hulpmiddelen wanneer communiceren via gesproken taal niet vanzelf gaat. Als jullie kind moeite heeft met waarnemen, begrijpen of uiten, kijken we samen naar wat wél mogelijk is. Communiceren doe je immers samen, en verbinding is altijd het doel.
Ondersteunde communicatie kan heel eenvoudig zijn: specifieke gebaren, duidelijke ja/nee-vragen, iets aanwijzen of tekenen. Maar het kan ook technischer, zoals een apparaatje waarmee korte zinnen hoorbaar gemaakt worden, of een spraakcomputer waarmee jullie kind zelf woorden en zinnen kan vormen. De logopedist onderzoekt samen met jullie en jullie kind wat het beste past, en begeleidt het hele traject van aanleren en toepassen.
Ook het netwerk rondom jullie kind is hierin belangrijk. Wij leren ook familieleden, vrienden en begeleiders hoe zij met de gekozen communicatievorm kunnen omgaan. Zo zorgen we ervoor dat iedereen jullie kind écht kan begrijpen en dat er echte verbinding ontstaat, op een manier die bij hen past.