Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) zijn extra kwetsbaar als het gaat om middelengebruik. Ze lopen een significant hoger risico om verslaafd te raken. Aandacht hiervoor door zorgmedewerkers is dan ook erg belangrijk. De voorlichtingskoffer kan daarbij ondersteunen! Want wanneer is er nu echt sprake van een probleem? En hoe ga je het gesprek aan over dit beladen onderwerp?
Een koffer vol kleuren
De voorlichtingskoffer is ontwikkeld voor begeleiders en behandelaars van mensen met een LVB, en via hen voor de cliënten zelf. De basis van de koffer is het stoplichtmodel. Per fase van verslaving is er een stoplicht kleur, van groen naar oranje naar rood. De inhoud van de koffers is passend bij het stadium van verslaving waarin een cliënt zich op dat moment bevindt.
- De eerste fase is het groen stadium, hierin is er of nog geen gebruik of er is een eerste kennismaking geweest.
- De tweede fase is het oranje stadium, hier is er experimenteel/ geïntegreerd gebruik of een lichte stoornis.
- De laatste fase is het rode stadium, op dit punt is er een matige tot ernstige stoornis of verslaving ontwikkeld.
Iedere koffer bevat de voorlichtings- en informatiematerialen die passen bij dat stadium van verslaving. De groene koffer bevat bijvoorbeeld verschillende methoden voor voorlichting, terwijl de inhoud van de rode koffer een begeleider onder andere kan helpen diens cliënt inzicht te geven in de risico’s van gebruik of om mogelijkheden te bieden om te stoppen of minderen.
Wat zit er (nog meer) in de koffer?
Naast deze informatie bevat de koffer onder andere ook een leerzaam spel, werkboeken, specifieke LVB-folders, de dvd Roes, een kickbox, posters, stickers en andere kleine beloningen, invulmateriaal en nog veel meer. Natuurlijk beschikt de koffer ook over tools specifiek voor de begeleiders, zoals bijvoorbeeld een observatielijst voor gameverslaving, gesprekstips om het gesprek over alcohol en drugs aan te gaan (gebaseerd op de cirkel van gedragsverandering en motiverende gespreksvoering), en interactieve websites die met de cliënt bezocht kunnen worden. Bijna alle producten in de koffer zijn ontwikkeld door het Trimbos-instituut.
Ervaringen
De koffer is gevormd rondom practice-based kennis, dit betekent kennis op basis van praktijkervaringen. Calidus heeft, na een uitgebreide probeerperiode, haar begeleiders gevraagd hoe de koffer hen helpt in hun werk. De begeleiders ervaren dat ze door de koffer én meer aandacht aan middelengebruik en verslaving besteden én meer kennis en vaardigheden hebben gekregen om hier op een goede manier mee om te gaan. De cliënten vertellen ons dat ze zich met deze benadering serieus genomen voelen en vinden het fijn om met begeleiders in gesprek te kunnen gaan over hun gebruik.
Na het interne succes biedt Calidus de voorlichtingskoffer ook aan andere zorgorganisaties of geïnteresseerden aan. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op of bekijk de koffer en vele bijpassende trainingen in ons uitgebreide opleidingsaanbod.