Zijn er vragen of heeft u hulp nodig? Neem contact op

Bij Calidus geloven we in persoonlijke en warme zorg, passend bij de unieke situatie van iedere cliënt. Om dit mogelijk te maken zetten wij technologische hulpmiddelen, oftewel eHealth, in om het primaire proces (het dagelijks leven) te ondersteunen. Niet om zorgverleners te vervangen, maar juist om hen te versterken. Zo houden we de zorg menselijk, praktisch én toekomstgericht.

eHealth is voor ons een hulpmiddel dat bijdraagt aan meer rust, zelfstandigheid en kwaliteit voor zowel cliënten als zorgprofessionals. Denk aan technologie die de druk op het zorgsysteem verlaagt, ruimte geeft en het leven van cliënten een stukje makkelijker maakt. Zonder dat het ingewikkeld wordt. Juist het tegenovergestelde: technologie in de zorg moet ondersteunen, niet belasten. Waarde toevoegen, niet processen ingewikkelder maken.

Praktische toepassingen in het dagelijks leven

Een simpele maar doeltreffende toepassing van technologie in de zorg bij dagelijkse processen is het gebruik van domotica. Deze categorie omvat vele slimme technologische tools die voor meer ondersteuning, veiligheid en leefruimte kunnen zorgen. Deze zijn zowel toepasbaar op woonlocaties als in de wijk.

In het begin werd er voornamelijk gebruik gemaakt van de alarmeringsfunctie, maar we zien dat er in een rap tempo steeds meer eHealth-toepassingen ingezet worden. Denk hierbij aan het op afstand bedienen van de deur, verlichting, zonwering of verwarming. Kleine handelingen die de zelfstandigheid behouden of bevorderen bij de cliënt in het geval van ouder worden of fysieke beperkingen. Deze toepassingen maken het dagelijks leven makkelijker en houden het daarmee toegankelijker voor vele cliënten. Ook verlagen we met deze kleine hulpmiddelen de druk op onze zorgverleners, zo krijgen zij de tijd om belangrijke zorgtaken met meer rust en daarmee meer persoonlijke aandacht uit te voeren.

Ook sociaal contact krijgt een digitale brug. Beeldbellen met een familielid of vriend bijvoorbeeld, is een laagdrempelige manier om verbinding te houden en sociaal isolement tegen te gaan. Ook zorgmedewerkers of (huis)artsen kunnen op deze manier makkelijker polshoogte nemen bij de vele mensen die zij helpen of hun vragen sneller beantwoorden.

Onverstoorde nachten, beter slapen

Een concreet voorbeeld van hoe technologie in de zorg het welzijn ten goede kan komen is het gebruik van toezichthoudende technologie, zoals sensoren of camera’s. Dankzij deze technologie kunnen zorgverleners de situatie van een cliënt op afstand goed in de gaten houden, zonder fysiek binnen te stappen. Dat betekent: geen onnodige nachtrustverstoring door waakrondes, meer rust en betere slaap.

Uit een pilot met een camera voor toezicht bleek dat bewoners beter sliepen en overdag minder vermoeid waren bij deze aanpak. Zo draagt technologie direct bij aan de gezondheid van onze cliënten. Uiteraard worden camera’s alleen gebruikt in situaties waarin uitdrukkelijk afspraken zijn gemaakt én vastgelegd met de cliënt of zijn vertegenwoordigers. Privacy en eigen regie staan altijd voorop.

Altijd in samenspraak

Bij Calidus staat de mens centraal bij alles wat we doen. Daarom zetten we technologie altijd in overleg en met toestemming van de cliënt of diens vertegenwoordiger én de zorgmedewerkers in. Privacy is daarin een harde voorwaarde, nooit een bijzaak.

En nogmaals: technologie ondersteunt, vervangt niet. De zorgverlener blijft een onmisbare schakel in het geheel. Maar dankzij slimme digitale hulpmiddelen houden we samen meer ruimte over voor échte aandacht, persoonlijk contact en wat er echt toe doet.

Behandelingen