Dementietafels zijn voor familieleden, mantelzorgers en professionele hulpverleners van mensen met een verstandelijke beperking die ook dementie hebben. Aan de Dementietafel kunnen zij in een ontspannen en open sfeer ervaringen en kennis uitwisselen. Dementietafels kunnen zorgen voor betere zorg en ondersteuning en dus een betere kwaliteit van leven voor mensen met een verstandelijke beperking én dementie.
De Dementietafel
In iedere provincie is een Dementietafel gerealiseerd en alle belangstellenden kunnen gratis deelnemen. In Noord-Holland vindt deze twee keer per jaar plaats in Alkmaar. De gezamenlijke organisatoren van de Noord-Holland Dementietafel zijn zes zorgorganisaties: Esdégé-Reigersdaal, 's Heeren Loo, Raphaëlstichting, DeWaerden, Stichting Philadelphia Zorg en Calidus. Samen bieden wij de mogelijkheid om aan de hand van verschillende thema's op een respectvolle manier met elkaar in gesprek te gaan, kennis te delen en persoonlijke ervaringen uit te wisselen over de zorg en ondersteuning.
Zorgen dat vragen van betrokkenen - of dat nu familieleden of hulpverleners zijn - die nog onbeantwoord zijn, nader worden onderzocht en uitgewerkt. Dat is een van de belangrijkste uitgangspunten van het project; delen én verbeteren. Wij koppelen vraagstukken aan onderzoek en verbeteren zo de zorg rondom dementie bij mensen met een verstandelijke beperking.
Zorgmedewerkers en familie om tafel
De kracht van de Dementietafel is dat deze erop gericht is om de familie, mantelzorgers en zorgmedewerkers bij elkaar te brengen, want voor familieleden spelen er vaak heel andere problemen dan voor de hulpverleners en zorgmedewerkers. Het is goed om van elkaar te weten welke emoties er spelen en welke praktische zaken van invloed kunnen zijn. Door met elkaar hierover uit te wisselen ontstaat wederzijds begrip en kunnen de krachten gebundeld worden. Hierdoor verbetert de kwaliteit van leven van de mensen met dementie en een verstandelijke beperking.
Achtergrond
Mensen met een verstandelijke beperking worden steeds ouder. De kans dat zij gaan dementeren wordt steeds groter. Mensen met Down syndroom krijgen vaak al vanaf hun 40ste levensjaar te maken met de ziekte van Alzheimer. Het proces van ziekte tot aan overlijden kan snel verlopen en is ingrijpend. Voor de persoon zelf maar zeker ook voor zijn omgeving. Hoe ga je hiermee om? Familie, mantelzorgers en professionele hulpverleners gaan hierover met elkaar in gesprek bij een Dementietafel.
Een eigen plek
Een Dementietafel lijkt op het al langer bekende Alzheimercafé. Bij een Alzheimercafé komen mensen bij elkaar om te praten over het leven met mensen met dementie. Maar wanneer dementie gepaard gaat met een verstandelijke beperking, zijn de zorg en omgang heel anders. Een voorbeeld hiervan is dat het vaak niet goed duidelijk is of gedragingen of lichamelijke ongemakken komen door de verstandelijke beperking of door de dementie. Deze verschillen maken het samen optrekken in één Alzheimercafé lastig.
Waar de tafel om draait
- De Dementietafel moet op alle fronten toegankelijk en makkelijk te bereiken zijn.
- Aan de hand van wisselende thema’s, ingeleid door een spreker, met een film of op een andere manier, praten mensen met elkaar over hun kennis en ervaringen.
- De sfeer is open en ongedwongen, met ruimte voor gezelligheid.
- Familie, mantelzorgers en hulpverleners kunnen hier hun ervaringen en kennis uitwisselen. Hulpverleners kunnen hierbij leren van de vragen van familie en mantelzorgers.
- Als eruit de Dementietafel blijkt dat er kennis over een onderwerp ontbreekt, dan wordt dit gekoppeld aan onderzoek. ‘Delen en verbeteren’, dat is waar de tafel om draait.
Wil je meer weten?
Bezoek de website voor meer informatie of klik hier om de Dementietafel folder te bekijken. Wil je op de hoogte blijven van alles rondom de Dementietafel Noord-Holland, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Dit kan door te mailen naar: