Zijn er vragen of heeft u hulp nodig? Neem contact op

Logopedist

"Iedereen spreekt zijn eigen taal"

In 2002 liep Tanya stage bij Calidus. "En ik ben eigenlijk nooit meer weggegaan," zegt ze met een warme glimlach. In 2003 studeerde ze af als logopedist en begon ze direct met het ondersteunen van kwetsbare mensen. "Alles wat ik ooit heb willen doen, heb ik hier kunnen doen. Hoe mooi is dat? En er komen altijd weer nieuwe uitdagingen." Zo is Tanya nu al ruim twintig jaar verbonden aan Calidus.

Elke dag is anders

Een typische werkdag bestaat eigenlijk niet. Tanya behandelt cliënten van verschillende leeftijden, met of zonder een verstandelijke beperking, en ondersteunt hun omgeving. Ze doet dit op het gebied van communicatie (spraak, taal, stem en gehoor) en eten en drinken (slikken). Iedere cliënt vraagt om een andere aanpak en creatieve oplossingen, wat elke hulpvraag weer een uniek avontuur maakt.

Samen sta je sterker

Ze werkt hierbij nauw samen met andere paramedici, zoals fysiotherapeuten, ergotherapeuten, gedragsdeskundigen en artsen. Het gehele netwerk rondom de cliënt is nodig om een blijvende verandering te bewerkstelligen. "Het samenwerken met verschillende disciplines maakt dit werk extra bijzonder. Dat we het met elkaar voor elkaar krijgen, dat is het mooiste wat er is."

Ze licht toe: "Soms adviseer ik iets, waarna de ergotherapeut een andere beker aanraadt of de fysiotherapeut de zithouding verbetert. De begeleider helpt dat dan in de praktijk toe te passen. Als het verslikken vervolgens minder wordt of onder controle is, dat is goud!"

Het is teamwerk van het begin tot het eind, bij elke stap zijn er meerdere mensen nodig. "We doen het echt samen. Dat is de kracht van ons werk."

Therapie leuk maken

"Er zijn veel verschillende mensen binnen én buiten de organisatie die onze hulp nodig hebben," vertelt Tanya. "We richten ons nu op drie doelgroepen: ouderen, mensen met een beperking van alle leeftijden, en kinderen van nul tot vier jaar."

Ondanks die verschillende doelgroepen is er iets wat altijd geldt: therapie mag en kan leuk zijn. "Ik hoor soms van ouders of begeleiders dat ze denken dat ik de hele dag spelletjes speel. En dat klopt ergens wel een beetje," lacht ze. "We proberen behandelingen altijd leuk te maken. Soms moet er echt geoefend worden, maar als dat spelenderwijs kan, voelt het minder zwaar voor ze. Dan willen ze het zelf!"

De kracht van kleine momenten

Wat haar baan zo bijzonder maakt? Tanya hoeft niet lang na te denken. “Communicatie is alles. Het is zoveel meer dan woorden. Het gaat om contact, begrepen worden, je kunnen uiten. Net als bij slikken of eten en drinken gaat het niet alleen om basisbehoefte, maar ook om genieten. En mee kunnen doen in de samenleving."

Ze heeft geen groots verhaal of spectaculair voorbeeld, maar dat is juist de kern. Ze vertelt over de vele kleine geluksmomentjes in haar werkdag. "Soms oefen ik iets met iemand en zie ik het even later spontaan terug in een andere situatie. Of iemand kan dankzij een kleine aanpassing weer genieten van een maaltijd. Dat zijn de momenten waar ik oprecht héél blij van word."

Ruimte om te groeien

Voor Tanya is Calidus een plek waar ze zichzelf kan ontwikkelen. "Ik krijg kansen en vertrouwen. Zelfs de ouderenzorg, die ik na mijn opleiding een beetje had losgelaten, kwam op een mooie manier weer terug."

Veranderingen binnen de organisatie zorgen ook voor mooie nieuwe uitdagingen. "Als de visie verandert, verandert ook mijn werk. Logopedie is onze basis, maar de doelgroepen of de middelen kunnen bijvoorbeeld variëren. Dat houdt het werk interessant.”

Maar zelfs zonder die veranderingen ervaart Tanya dat haar werk nooit hetzelfde is. "Communicatie blijft in de basis gelijk, maar de manier waarop je contact maakt, verschilt per mens. En dat maakt het werk nooit saai."

Samen het puzzeltje leggen

Tanya is samen met haar logopedie collega’s een belangrijke schakel in het werkveld, binnen het multidisciplinaire team en in het warme hart van de organisatie.

"Het mooiste is dat we het samen doen. Met familie, begeleiders, collega’s. Meestal is er niet één oplossing, maar een combinatie. Dat puzzeltje leggen – dat blijft bijzonder. Al die kleine schakels samen maken het werk waardevol. En dat na al die jaren nog steeds."

 TERUG NAAR OVERZICHT