Zijn er vragen of heeft u hulp nodig? Neem contact op

Het krachtige vrijwilligerskoppel Diny en Wim helpt al jaren met veel plezier onze cliënten in Wognum. Ze hebben een speciale band met het Kluspunt; een bijzondere plek waar mensen met een verstandelijke beperking kleine klussen doen voor bedrijven. De inzet van Diny en Wim, hun creativiteit, warmte en persoonlijke aandacht maken hen tot een onmisbare schakel in dit prachtige initiatief! 

Een bijzondere plek

Diny begon haar vrijwilligerswerk bij onze organisatie zo'n 17 jaar geleden met wandelen, zingen en spelletjes doen met cliënten die een verstandelijke beperking hebben. “Ik vond het vooral héérlijk om met ze te zwemmen en te zien hoe blij ze werden in het warme water. Daar doe je het voor!” vertelt ze met een glimlach. 

Wim rolde er later in, nadat hij via Diny een paar keer was gevraagd als chauffeur voor uitstapjes met de cliënten. “'Wil je alsjeblieft rijden?' vroegen ze. 'Ja, natuurlijk,' zeg je dan. 'Geen probleem!'" Maar toen hij op een vastere basis werd gevraagd voor het Kluspunt, had Wim wel eerst even zijn twijfels. "Ik had hiervoor al een tijdje vrijwilligerswerk gedaan bij andere organisaties, als gastheer in een wijkcentrum en daar was ik wel klaar mee," vertelt hij eerlijk. "Maar toen ik hier bij het Kluspunt binnenkwam, was het anders. Dit is zo’n unieke plek, een warm bad!” 

Het Kluspunt: maatwerk met liefde

Vanwege een schouderoperatie kon Diny geen rolstoel meer duwen. Op zoek naar een nieuwe manier om te helpen, vonden ze samen hun plek bij het Kluspunt. Hier doen mensen met een verstandelijke beperking of ouderen uit de woon-zorgcomplexen in de buurt opdrachten voor bedrijven, zoals inpakken en stempelen. “We ondersteunen waar nodig. We doen het hele proces met de deelnemers samen, of we bereiden dingen voor die zij zelf niet kunnen, zodat zij daarmee het eindresultaat kunnen maken." legt Diny uit. 

Maar ze doen nog veel meer voor deze bijzondere plek. Zo is Wim de ‘klusser van het Kluspunt’. Hij helpt iedereen niet alleen met zijn hart en handen, maar ook met zijn hoofd. Zo ontwerpt hij slimme hulpmiddelen die het werk makkelijker maken voor de deelnemers. Die zet hij vervolgens zelf in elkaar in zijn schuurtje thuis. “Ze kunnen daarmee nog zelfstandiger te werk gaan en dat geeft ze dan weer zo veel plezier en voldoening. Dat vind ik héél mooi om te zien!” 

Het contact met de cliënten

Wat dit werk extra bijzonder maakt, is de persoonlijke band die Diny en Wim met de deelnemers hebben opgebouwd. “Ik ga altijd even naar het gebouw naast het Kluspunt, waar een paar mensen met een verstandelijke beperking wonen. Al is het maar voor vijf minuten," vertelt Wim. "Sommigen begroeten je met een knuffel, anderen willen even over voetbal praten. Ieder met hun eigen karakter. Je leert ze écht kennen, bouwt een band met ze op.” “En als we er een keer niet zijn, dan missen ze ons. En wij hen ook!” Vult Diny aan. “Het Kluspunt hoort echt bij onze week.” 

Een plek waar mensen om elkaar geven

Naast de band met de cliënten waarderen Diny en Wim ook de warme sfeer binnen het team. “Als vrijwilliger voel je je hier écht gewaardeerd,” zegt Diny. “Het is niet zomaar helpen, je wordt onderdeel van iets groters.” Wim knikt: "Toen ik ziek werd, kwam Meerie, de oprichtster en coördinator van het Kluspunt, af en toe bij ons langs. Dat was een onwijze steun. We zijn deel van een ontzettend fijn en gezellig team!”  

Samen het verschil

Het verhaal van Diny en Wim laat zien hoe waardevol vrijwilligerswerk kan zijn - niet alleen voor de mensen die je daarbij helpt, maar ook voor de vrijwilligers zelf. In hun eigen woorden: "We gaan altijd fluitend heen en ook fluitend weer terug!"  

Met hun liefdevolle inzet en warme persoonlijkheden maken ze het Kluspunt tot een nog bijzonderdere plek dan het al was. “Het is zo mooi om te zien hoe ze genieten en groeien hier,” ervaart Diny. “Het is ontzettend dankbaar werk." vult Wim aan. "Hier maken we samen een verschil.” 

Terug naar overzicht